fbpx

ПРОВЕРИТЕ ЗАПРЕЋЕНУ КАЗНУ ЗА ИЗВРШЕНИ ПРЕКРШАЈ

Закон о безбедности саобраћаја на путевима (ЗОБС) се, попут осталих закона, састоји од чланова. Сваки члан има свој број. Даље, сваки члан садржи један или више пасуса – који се називају ставови. Многи ставови, нарочито они који се односе на одрећена набрајања, се даље деле на тачке. Узимимо на пример одредбу чл. 333 става 1. тачке 1. (или 333.1.1) у која овако изгледа:

Записник који је полицајац сачинио садржи податке о прекршају који вам се ставља на терет – у виду члана, става и тачке ЗОБС-а.

Након одабира члана испод овог текста, подразумевано ће бити да је став који следи – 1. (први*) и пред вама ће бити да изаберете тачку.

*Уколико вам је писана пријава по ставу 2. (неког члана), то значи да сте извршењем тог прекршаја изазвали саобраћајну незгоду (а у одређеним случајевима и/или: непосредну опасности за другог учесника у саобраћају, да сте прибавили себи или другом пративправну имовинску или другу корист). Податке о казни по ставу 2., ћете моћи да пронађете одмах испод текста којима се предочавају последице извршења прекршаја из става 1.